Urgentie
procedure
Hoe werkt het?
Als je voorrang wilt krijgen op een woning, moet je urgentie aanvragen. Maar hoe krijg je urgentie?
Wij leggen het uit in een stappenplan.
Stap 1: controleer of je urgentie mag aanvragen
Je krijgt urgentie voor een woning als je in een noodsituatie zit. Een noodsituatie is voor iedereen anders. Bekijk daarom de redenen voor urgentie en de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo zie je meteen of je urgentie mag aanvragen.
Stap 2: hoe krijg je urgentie?
Sta je ingeschreven bij Woning in Zicht? Vul dan het aanvraagformulier in. Hierin stellen we vragen over jouw situatie. Je moet ook bewijsstukken inleveren. Dit zijn documenten waardoor wij zien dat je in een noodsituatie zit.
Binnen één week laten wij je weten dat we je aanvraag hebben ontvangen. Let op: zorg dat je aanvraag compleet is. Alleen met een complete aanvraag, kunnen wij je aanvraag beoordelen.
Stap 3: beoordeling
Een speciale, onafhankelijke commissie beoordeelt je aanvraag. De leden van de commissie zijn onafhankelijk. Dat betekent dat zijn niet werken bij Woning in Zicht of bij een van de aangesloten woningcorporaties.
Heeft de commissie alle informatie ontvangen? Dan krijgt de commissie vier weken de tijd voor beoordeling. Soms is er extra informatie nodig. Dan kan de behandeling langer duren dan vier weken. Houd daar rekening mee.
Stap 4: de uitslag
Ik krijg wel urgentie
De woningcorporatie die jou begeleidt, nodigt je uit voor een gesprek. Daarna gaat de woningcorporatie binnen het eigen woningbezit op zoek naar een woning die past bij jouw situatie.
Binnen zes maanden krijg je één geschikte aanbieding. Accepteer je de woning? Fijn!
Weiger je de woning? Dan vervalt je urgentie.
Ik krijg geen urgentie
Je ontvangt van ons een e-mail met een uitleg waarom je geen urgentie krijgt. Ben je het daar niet mee eens? Laat dat binnen vijf weken weten aan de Geschillencommissie. Dien dan een geschil in via de website van de Geschillencommissie en vertel waarom je het niet eens bent met de afwijzing. Voeg ook de mail met de afwijzing van de urgentiecommissie toe.
Wat als ik al extra inschrijfduur krijg?
Zit je in de situatie waarbij je het slachtoffer bent van huiselijk geweld en je kunt dit aantonen? Dan kun je ook urgentie aanvragen. Let op: je mag maar van één voorrangsregeling gebruik maken. Als je urgentie krijgt, komt de extra inschrijfduur te vervallen.
Corporaties
Klik op het logo om naar de website van een corporatie te gaan.
Let op: MVGM, Woonzorg en WonenBreburg Breda zijn niet aangesloten deze urgentiecommissie!
Spelregels
Elke aanvraag moet eerlijk beoordeeld worden. Daarom gelden voor de urgentiecommissie bepaalde spelregels. Die zijn vastgelegd in een reglement.
Privacyverklaring
Met je aanvraag stuur je ook persoonsgegevens mee. Wat doen wij met je gegevens en hoe beschermen wij deze? Deze vragen beantwoorden we in de privacyverklaring.
Jaarverslag
Hier kun je het jaaroverzicht bekijken.